Смятам, че най-голямата слабост на българската политика е, че тя се опитва да тича пред локомотива. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава и бивш съветник на служебния министър-председател Гълъб Донев. "Много често правим резки движения или крайни движения, обикновено продиктувани от това да направим добро впечатление на някого извън страната, разбира се. И се превръщаме в по-католици от папата, или в по-евроатлантици от основните евроатлантически сили. Една малка страна, при това не в най-добро състояние трябва да бъде по-премерена, и ние трябва да си даваме сметка, че тези плонжове, ако мога така да се изразя, тези политически плонжове не са най-доброто от гледна точка на осигуряването на условията на стабилност и напредък на страната ни", каза проф. Маринов.

Според него, по проблемите на сигурността в сектора “Сигурност" има остро противопоставяне.

"За съжаление то не е противопоставяне, което да се дължи на някакви добре обмислени принципни позиции, а става дума за опити от страна на мнозинството в Народното събрание или по-точно на част от мнозинството да обсебят службите за сигурност чрез промени в Конституцията, чрез законови промени, чрез различни кадрови ходове  и т.н. Но това, разбира се, създава една напрегната, нездрава конфликтна ситуация плюс редица постъпки от страна на ключови фигури в това мнозинство, които злепоставят България извън страната и в известен смисъл са обидни и за българите", добави Маринов

Политологът смята още, че се създават рискове от непременени политически решения, игнориращи експертизата на професионалистите в сектора за Сигурност. Ние, за съжаление, сме свидетели на не едно и две такива решения, които се представят за изключително правилни, представят се за основополагащи за светлото бъдеще за страната, а всъщност крият доста рискове.

"Пак казвам, прекаленото желание на някого да се направи впечатление от типа по-по-най, не води до най-добри резултати. Да не говорим, че вътре предизвиква сред значителна част от българското общество една реакция на съпротива, като всяко прекалено нещо, то предизвиква съмнение и съпротива.

Цоня СЪБЧЕВА