Липсва официален ръководен орган или съвет на коалицията, който да формализира текущите действия. Това каза проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет при държавния глава, във вечерния блок "Това е България“ на Радио "Фокус“ за първите 100 дни от управлението на страната. По думите му има нетипично развитие през тези 100 дни. "Вместо с течение на времето отношенията в коалицията, ако мога така да се изразя, да улягат, да се установяват някакви работещи практики, да има някаква по-добра координация, наблюдаваме като че ли обратното – разнобоят нараства“, заяви той. Според него процедурата на вземане на решения не е ясна или по-точно има няколко паралелни писти, които по-скоро си пречат, отколкото да се допълват.

Проф. Маринов добави, че липсва официален ръководен орган или съвет на коалицията, който да формализира текущите действия. "По всичко личи, че възникващите въпроси се решават в неформален план между лидерите, при това без някаква предварителна сериозна обосновка, поне пред обществеността. Вие виждате, че има очевидно някакви проблеми с комуникацията и подготовката а общите решения, защото само за няколко седмици такива казуси възникнаха и по повод освобождаване на предишния, избора на нов военен министър. Сега наблюдаваме много тревожна ситуация около процедурата за излъчване на нов управител на БНБ. Има съвършено различни сигнали за прилагането на принципа на форсмажорните обстоятелства и т.н., и т.н.“, допълни той.

Стига се дори до случаи, в които се създава впечатление, че партии от коалицията преговарят и търсят подкрепа от опозиционни формации. Поне такова е впечатлението, каза още проф. Александър Маринов.

Цоня СЪБЧЕВА