Проектът "Шарена Фабрика" цели възстановяването на стари сгради в село Голяма Желязна и връщането им към нов живот с нови посоки за развитие. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ съоснователят на проекта и част от Шарената задруга Росица Мутафчиева – главен изпълнителен директор на Zundert Extreme Ltd.

"В момента градим, възстановяваме старото училище в селото, като то ще се превърне в международно кулинарно училище, а на мястото на старата баня и фурна пък ще бъде занаятчийско училище. Така че на това място ще направим един образователен международен комплекс за занаятчийство и кулинария,“ обясни тя.

Село Голяма Желязна е едно изключително живописно място на брега на язовир Сопот и в близост до Троян, за което другият съосновател на проекта и собственик на Panic Studio Юри Стайков разказа, че случайно минавайки оттам виждат старото училище и съответно виждат перспективата нещата да се случат. А Анна Българанова - съосновател на сдружение “Шарена Задруга" допълни, че Роси е вдъхновителят на този проект, тъй като тя намира сградата и разглеждайки я, решава, че това е, което й трябва за осъществяването на проекта. 

"Чувството беше невероятно – влюбихме се в сградата. Училището е изключително харизматично. То е прекрасно – свети. Много тъжно ни стана, че е изоставено и затова решихме да влезем и да разгледаме. Вътре беше оставено така, както е било: с бележници, тетрадки – все едно цял клас е станал и си е тръгнал. Наистина ни стана мъчно, че такава прекрасна архитектура е оставена да умира и решихме, че трябва да направим нещо и да върнем живота в него,“ сподели Росица Мутафчиева.

Идеята на цялото начинание е не само да направим в селото образователен комплекс, а да направим от него място за културен обмен, място за идея и място за събития, където да могат да се събират млади креативни хора и да се случват яки неща. И по този начин да съживим и целия район,“ обясни още Юри Стайков.

Първоначалната идея е да бъде създадено занаятчийско училище, като за целта започват да търсят правилните хора за това – 12 занаятчии от цяла България, кандидатстват по европейски проект "Хоризонт“,  чрез който се свързват с едно от най-старите кулинарни училища по гастрономия и кулинарни изкуства в Европа FERRANDI Paris. "Така взаимно се запалихме и по идеята да развием кулинарно училище в Голяма Желязна. Много се гордеем с това, че ще бъдем първото училище на FERRANDI извън Франция,“ каза Росица Мутафчиева.

Анна Българанова разказа, че в проекта участват 43 човека със своите идеи и възможности. "Много сме запалени и искаме да видим това да се случи. Искаме да преживеем първия ден, всички останали дни с всичко това, което ще донесе едно такова място за целия регион и за нас лично,“ каза тя, а Росица Мутафчиева допълни, че се надява с това си начинание да покажат, че има потенциал в малките села. "Изключителни възможности има. Просто трябва да се работи и човек трябва да намери своето,“ заключи тя.