Проект "Да работим заедно“ дава възможност на децата със специфични интелектуални потребности да се включат по-добре в обществото, да се реализират и да намерят своето достойно място в него. Това каза Александрина Колева – координатор от Фондация "За утре“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

От 5 до 16 август младежи от четири държави – България, Турция, Хърватска и Литва, ще участват в проекта на Фондация "За утре“ по младежки обмен, финансиран от Европейския съюз по програма "Еразъм +“. Те ще се срещнат в село Долни Раковец.

Целта на проекта е да се развият нагласи и умения за подкрепа за социалното и трудово включване на младежи с интелектуални затруднения. Проектът е логично продължение на предходния проект на Фондацията – "Нека играем заедно“, обясни Александрина Колева.

"Решихме да се обърнем към възможностите за работа, които децата биха могли да усвоят, да покажат там своите способности. Надяваме се да успеем да запалим младите доброволци, които се учат да работят с хора с такива интелектуални затруднения, да помагат повече и по-успешно“, допълни тя.

Част от програмата на проекта са т.нар. "Културни вечери на мегдана“, в рамките на които младежите ще представят културата, забележителностите и традициите на четирите страни. "Участниците винаги много усърдно се подготвят за тях, стараят се много да представят държавата си подобаващо“, обясни Колева.