Проектът RE-IMAGINE Green има за цел да постави темата за екологията и борбата с климатичните промени във фокуса на изпълнителските изкуства. Това каза съоснователят на АРТЕ УРБАНА КОЛЕКТИВ Димитър Узунов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Европейската инициатива за изкуство, посветено на климатичните промени, предвижда четири творчески резиденции в България, Сърбия, Северна Македония и Унгария за творци в областта на изпълнителските изкуства. "Проектът има за цел да подбере по три екипа от страна, които кандидатстват с проект в областта на изпълнителските изкуства. Самата организация може да е неформална организация от артисти или организация, която се занимава с екология, но пък има артистичен проект. Всяка една от тези държави има петдневна обучителна резиденция, в която подбраните участници ще научат различни неща за екологията, за климатичните промени и за добрите практики, които можем да въведем в изкуствата, така, че да сме отговорни към този проблем“, обясни Димитър Узунов.  

Първата резиденция ще бъде в България през април, като основната тема ще бъде запознаване с проблема с изменението на климата и опазването на околната среда, допълни той. 

"Секторът на изкуството е малък като импакт в сравнение с други сектори, но от гледна точка на влияние върху обществото той е може би най-влиятелният сектор. Именно на това разчитаме – че добрият пример, добрите ролеви модели ще помогнат по някакъв начин за позитивната промяна на обществото“, добави Димитър Узунов. 

Инициативата е отворена за кандидатстване от 10 януари до 10 февруари. 

АРТЕ УРБАНА КОЛЕКТИВ e сдружение от артисти и професионалисти в областта на културата, основано в София през 2016 г. от Ралица Асенова и Димитър Узунов. Работи в няколко основни направления – театър, кино и сторителинг. "Във всички тези направления третираме интересни и важни теми за съвременното общество. Стремим се да децентрализираме културата, изкуството и образованието. Работим с много селски райони“, разказа съоснователят на сдружението.