Форум "Секторен подход в професионалното образование и обучение. Същност на реформите за развитие на уменията“ се проведа преди броени дни в Националния музей на образованието в Габрово. По време на събитието бе представен проект "Модернизиране на професионалното образование и обучение“, който се финансира от Програма "Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Събитието бе съпътствано и с изложение на гимназии, участващи в проекта, от областите Габрово и Велико Търново.

Какво представлява "Модернизиране на професионалното образование и обучение“ – повече ще научим от ръководителя на проекта Ваня Тивидошева. Г-жо Тивидошева, разкажете ни накратко за същността и целта на проекта "Модернизиране на професионалното образование и обучение“.

Това е проект, който се реализира на системно ниво и целта му е да създаде условия да се развиват уменията за професиите на настоящето и бъдещето, като първо модернизираме съдържанието на професиите, след което осъществяваме множество обучения на ученици, учители и наставници. Работим в партньорство с активност от страна на бизнеса и предприятията, така че да се акцентира на практическите умения, които са необходими в реална работна среда.

Колко ученици към момента придобиват умения чрез практики в рамките на проект "Модернизиране на професионалното образование и обучение“?

Проектът включва 417 училища в дейността си, като възможностите за тези училища и за техните възпитаници са много. Една от възможностите е свързана с практики в реална работна среда, като към момента над 4000 ученици са стартирали обучение в реална работна среда. Данните са динамични и наистина броят расте с всеки изминал ден, защото тези данни се вписват в информационна система за реализация на проекта и наистина забелязваме все по-голям ентусиазъм от страна на учениците, техните учители, на ръководствата на училищата да използват множеството дейности на проекта. Имаме също така една много важна дейност, която тепърва стартира в училищата, а тя е свързана с това бизнесът да преподава, т.е. представители от фирмите, от предприятията да влязат при учениците, да разкажат за процесите, които се случват в различните сектори на икономиката, и да ги привлекат към ценността на това, което те учат, за да може после да го работят с желание и с успех в резултатите.

За целта на проекта "Модернизиране на професионалното образование и обучение“ разговаряхме с ръководителя Ваня Тивидошева, а сега отиваме към Варна, за да ви срещнем с инж. Людмила Начева – директор на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в морската столица. Тя е и член на Секторния съвет за уменията, производствените технологии, текстил, облекло, обувки и кожи. Инж. Начева, кажете ни как Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна взима участие по проекта "Модернизиране на професионалното образование и обучение“.

Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в град Варна участва в почти всички дейности, които се реализират по проект "Модернизиране на професионалното образование и обучение“. Трима учители от гимназията са членове на Секторни съвети, съответно във фризьорските услуги, в изкуствата. Наши ученици провеждат ученически практики по този проект, като провеждат практическо обучение в реална работна среда сред фирми-партньори от град Варна. Това, което предстои в съвсем близко бъдеще, е да се реализират обучения на учители по професионална подготовка, които ще бъдат обучени във връзка с кръговата икономика, зелената икономика, прилагане на различни методи за устойчива мода в сферата на производството на облекло. По другите дейности, които се реализират по проекта, имаме предвидени обучения от страна на партньори от бизнеса, които ще проведат в неформална среда обучения на ученици от 11. и 12. клас, като ги запознаят с най-новите технологии в сферата на професиите, в който се обучават учениците. Нашите ученици се обучават в сферата на производство на облекло, моден дизайн, козметика, фризьорство, маникюр и педикюр и всичко това ще даде повече увереност на учениците ни, за да могат те да бъдат подготвени за реалната реализация на пазара на труда, да придобият онези умения, които са им необходими, за да могат да се реализират после успешно в своята професия.

Разговаряхме с инж. Людмила Начева – директор на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в морската столица, която е член на Секторния съвет за производствените технологии текстил, облекло, обувки и кожи. А в последните минути от днешната рубрика ви срещам с Иван Попов – заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Програма за образование“. Защо Проектът за модернизиране на професионалното образование е важен и ключов и какво още предстои?

Проект "Модернизиране на професионалното образование и обучение“ е един от ключовите проекти по Програма "Образование“, защото е насочен към реформиране и модернизиране на българското професионално образование. Една много предизвикателна задача вече беше осъществена – това е формирането на т.нар. Секторни съвети на уменията, които включиха представители на всички заинтересовани страни. Те разработиха нов списък на професиите в българското професионално образование и обучение. Това, което предстои в рамките на тези Секторни съвети, е да се разработи учебно съдържание, новите учебни планове и програми, а проектът предвижда и 20 000 ученици да преминат ученически практики по тези нови програми.

Така завършва днешната рубрика, посветена на българското образование. Днес на фокус бе проекта "Модернизиране на професионалното образование и обучение “, който се финансира от Програма "Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+).