От тази вечер в полунощ започва предизборната кампания, която ще продължи един месец и ще приключи на 25 октомври в полунощ. На 26 октомври е ден за размисъл и всякаква агитация е забранена.

Изборният ден ще започне в 7 часа и ще приключи в 20 часа на 27 октомври. Подготовката за него върви в срок, обяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който отговаря за организацията на изборите. Но отново има повече лица с право на глас, отколкото е населението в страната.

Проблемът с "мъртвите души" в избирателните списъците остава. 6 593 275 български граждани имаха възможност да гласуват на последните избори на 9 юни. В същото време ревизираните данни на Националния статистически институт, публикувани през юли, показват, че населението на България е по-малко от имащите право на глас - 6 445 481 души.

Отново по данни на НСИ непълнолетните в страната са около милион и сто хиляди. "Този проблем няма как да бъде решен от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване“, няма как да бъде решен и от правителството. Затова се иска воля и промяна на закон, което е изцяло в прерогативите на Народното събрание“ заяви Карадимов.

Според експертите обаче сметката излиза. Математикът Михаил Константинов обяснява разликата между броя на населението и имащите право да гласуват с хората, които са с адресна регистрация в България, но живеят зад граница.

"Погрешно се тълкуват числата. Тъй като всеки избирател трябва да бъде вписан по постоянен адрес, а всеки български гражданин има един постоянен адрес, то всички българи в чужбина са вписани по постоянен адрес в България. Толкоз“ отбеляза пред NOVA Константинов.

Но и според него е необходима реформа с изборните списъци. Предложението е за активна регистрация. "На 27 октомври ще излязат да гласуват примерно 2 млн. души. Те очевидно са тук в България и с тях правим един първи списък. С този списък ще направим следващите избори, когато и да са те. Ако някой не е в него, ще бъде дописан и ще се получи актуализиран списък, примерно с 1,3 млн. имена. Така след два, три, четири избора ще излизат само тези хора, които са в България. Защото за българите, които са в чужбина и гласуват се прави отделен списък“, посочи Константинов.

Самото материално осигуряване на изборите се движи в график, обясни Росен Карадимов. За да се намали броят на машините, които дават дефект в изборния ден, сега са осигурени двойно повече специалисти, които да ги обслужват.