Притиснат от конкуренцията, Google решава да добави ефекти на изкуствен интелект в две направления, използвайки Google Maps. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Функционалността Street View има за цел да промени облика на маршрутите така, че те да имат по-добро визуално представяне, с по-реално изображение на сградите, паркове и други пространства. За целта Google използва стотици хиляди снимки от различни градове.

"Това ще бъде първа стъпка към смесената реалност, защото ще задълбочи усещането, че ние сме в средата, и ще даде още по-реалистично изображение", обясни доц. Тодорова.

Lens в Google Maps пък ще имитират разширена реалност и ще дават по-богата информация за близките банкомати, ресторанти и кафенета. Чрез тази функционалност потребителите ще могат да получават данни за рейтинга, по-красиви изображения, част от менюто в ресторанти, например. Първоначално Lens ще бъде достъпна в 50 града.

Както и досега, Google ще разчита на своите потребители да им предоставят безплатно съдържание за верификация и калибриране на местата, отбеляза още доц. Тодорова. "Обратната връзка ще бъде много важна и ще усъвършенства продукта още повече."