При хората с кръвна група А рискът от инсулт преди 60-годишна възраст е по-голям, отбелязва базирана на ново проучване публикация в сп. Neurology.

Кръвните групи отразяват наличието на определени антигени на повърхността на червените кръвни клетки. Най-познатите са А и В, които могат да се срещат поотделно (А или В), заедно (АВ) или да отсъстват напълно (0).

В рамките на тези основни групи има фини вариации, дължащи се на мутации в съответните гени. Проучване от 2022 г. установява връзка между гена за подгрупа А1 и риска от ранен инсулт.

Изследователите анализират данни от 48 генетични изследвания, включващи около 17 000 души с инсулт и близо 600 000 без инсулт на възраст между 18 и 59 години.

Геномният анализ разкрива две локации, свързани с по-висок риск от ранен инсулт, като едната съвпада с мястото на гените за кръвната група. Оказва се, че хората с генетична вариация от група А имат 16% по-висок риск от инсулт преди 60 години, докато при хората с ген за група 01 рискът е с 12% по-нисък. Въпреки това, изследователите подчертават, че допълнителният риск за група А е минимален и не налага специална бдителност или скрининг.

Не е напълно ясно защо кръвна група А е свързана с повишен риск от инсулт, но вероятно това е свързано с фактори като тромбоцитите и циркулиращи протеини, които участват в процеса на съсирване.

В САЩ годишно около 800 000 души получават инсулт, като три от четири случая са при хора на възраст над 65 години, а рискът значително нараства след 55-годишна възраст.

Проучването включва участници от Северна Америка, Европа, Япония, Пакистан и Австралия, като само 35% от тях са с неевропейски произход. Това означава, че бъдещи проучвания с по-разнообразни извадки биха могли да предоставят по-пълна картина за значимостта на резултатите. Необходими са и допълнителни проучвания за изясняване на механизмите, които водят до повишен риск от инсулт при определени кръвни групи.

Друга важна констатация е свързана с разликите между хората, получили инсулт преди и след 60-годишна възраст. Анализ на данни от над 9300 души над 60 години преживели инсулт и около 25 000 контролни лица показва, че повишеният риск при кръвна група А не е значим при по-късните случаи на инсулт. Това предполага, че механизмите, които предизвикват ранните инсулти, може да са различни от тези при по-възрастните хора. Инсултът в по-млада възраст по-често се свързва с фактори на съсирване, а не с натрупване на мастни отлагания в артериите - атеросклероза, пише Puls.bg.

Проучването разкрива, че при кръвна група В има с около 11% по-висок риск от инсулт независимо от възрастта. Предишни изследвания също така свързват генетичния сегмент, кодиращ кръвната група, известен като "локус АВ0“, с калциране на коронарните артерии, което може да ограничи кръвния поток и да доведе до сърдечен удар. Освен това генетичните последователности за кръвни групи А и В са асоциирани с леко повишен риск от венозна тромбоза, състояние, характеризиращо се с образуване на кръвни съсиреци във вените.