Президентът Румен Радев удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия. Връчването на отличието се случи минути след като Радев и Кларк успешно приземиха на пистата в авиобаза "Граф Игнатиево" изтребител F-16. Двамата летяха като двойка и изпълниха десетки фигури от висшия пилотаж, предава Plovdiv24.bg.

Демонстрационният полет се осъществи по покана на Военновъздушните сили на САЩ. Връчването на отличието на бригаден генерал Тад Кларк е за значимия му принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.

Генерал Кларк има над 3300 летателни часа, участвал е в множество мисии на американските ВВС. През 2007 г. е бил в България като част от демонстрационната ескадрила на ВВС на САЩ "The Thunderbirds". Президентът Радев изрази задоволство, че след 17 години отново са били заедно в един самолет. 

"През 2005 г. като командир на авиобаза "Граф Игнатиево" поисках авиобазата в Авиано да изпрати една ескадрила и, когато се случи, започнахме ползотворно сътрудничество. Още при първите "сблъсъци" в небето разбрах, че нашият модел е много закостенял, започнахме дълбока трансформация на нашите ВВС, усвоихме пълните възможности на МиГ-29" - припомни си днес Радев. 

Всяка тактика си има ограничения и това е остаряването на техниката, посочи държавният глава. Той е убеден, че с получаването на новите самолети F-16 българските ВВС ще постигнат нужното ниво на оборудване, а обучаващите се в момента в САЩ български пилоти ще усвоят пълните възможности на американския изтребител. 

В заключение добави, че е щастлив развитието на сътрудничеството продължава, което е особено важно за Балканския полуостров. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!