България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната и ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Той допълни, че трябва да е пределно ясно и това, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, то България има огромна историческа диаспора и тези хора в момента с в зоните на военните операции.

"Това изисква много внимателно и отговорно отношение. Затова и аз отдавна заявих, че България следва да предостави средства за индивидуална защита – каски, бронежилетки и т.н.“, каза още Радев.

По отношение на моряците, които се завърнаха преди дни в страната ни, президентът посочи, че най-важното е, че те са живи и здрави.

"Ние сме признателни на всички, както на българските институциите, които работиха по случая, така и на украинската и руската страни“, подчерта Румен Радев.

Относно твърденията, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си е тръгнал разочарован от България, Радев каза: "Той многократно изрази своята дълбока признателност за ролята на страната ни и за нашата помощ. Изрази го и пред мен", допълни още президентът.