Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за създаване на условия за развитието ни като свободна, демократична, просперираща европейска страна. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по връчване на удостоверенията на избраните президент и вицепрезидент, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Изборите са фундаментът на демокрацията. От начинът на тяхното организиране и провеждане зависи легитимността на институциите и способността ни като общество да градим сами и отстояваме нашето бъдеще. През тази година се проведоха четири последователни избори. Нещо повече - за първи път в нашата история в една дата проведохме избори и за парламент и за президент и вицепрезидент. Това само по себе си беше истинско изпитание както за избирателите, така и за ЦИК, като орган, който организира изборния процес, така и за цялата изборна администрация. Имаше и ред други предизвикателства. За първи път се въведе всеобхватно машинно гласуване и в страната, и в чужбина. Трябваше изборната администрация да се справя с епидемичната обстановка", каза още Радев.

По думите му е трябвало да се неутрализират редица провокации към изборния процес. "Днес можем да кажем, че тези предизвикателства бяха успешно преодолени. Искам да благодаря на всички, които организираха и проведоха тези избори за професионализма и всеотдайността", каза още президентът.

Той се обърна към всички български граждани и благодари за доверието. "Това е чест, но и огромна отговорност за пътя, по който върви България. Ще вложим всичките си усилия с г-жа Йотова, за да оправдаем това високо доверие. Ще продължим да отстояваме националните интереси, да работим за благоденствието на всички български граждани, да допринасяме за сътрудничеството и взаимодействието", каза още Радев.

В навечерието на празниците Румен Радев пожела на всички здраве, успехи и благоденствие.

Деница КИТАНОВА