Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Р. България. Това заяви президентът Румен Радев след среща с държавните институции, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че в ход е пълномащабна, конвенционална операция на Руската федерация с всички възможно сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни обекти на територията на цяла Украйна.

"Това е абсолютно недопустимо!

В 21-ви век, в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, с въздушни и морски десантни с удари по суверена държава – категорично недопустимо!

Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Р. България. Но има редица рискове и като цяло ситуацията за сигурност в целият свят са тотално променени.

Оценяваме в момента и правителството прави разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и в следващите дни, с търсене на възможно варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, на петрол, на храни и на всички стоки от първа необходимост. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно: България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и в системата за Национална и колективна сигурност. В ход са и консултации в съюзен формат, в рамките на НАТО“, каза още президентът Радев.

Той добави, че изключително важна за България е съдбата на нашите сънародници в Украйна.



"До момента, броят на хората, които са заявили и искат евакуация вече надхвърля 4000. Обсъдихме възможните варианти на действие, всички ангажименти на съответните министерства, така че да направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.

Искам да се обърна към всички българи в Украйна, както и към всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище в България – ние сме отворени и ще направим всичко възможно, по един безопасен начин, те да бъдат транспортирани до страната ни, но и тук да им се окаже цялата необходима помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО. Да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани“, каза още Радев.