Правителството на Стефан Янев започна промяната, но като министър на отбраната очаквах повече от него. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Той добави, че Стефан Янев е бил успешен министър-председател и е показал, че страната може да се управлява по друг начин, върнал е надеждата на хората и е организирал честни избори, които са довели сегашното правителство на власт.

"Но като министър на отбраната очаквах повече, както като и инициатива, така и като ангажимент по проблемите на българската армия. И понеже отново, за пореден път вървят всякакви слухове за някакъв нов, мой политически проект, с поставени лица искам още веднъж да заявя – не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения, в обхвата на моите правомощия“, категоричен бе президентът Радев.

По отношение на промяната на номинацията за министър на отбраната, Радев коментира:

"Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител на нашата мисия в НАТО и моето мнение за него и неговата работа е много добро. Разбира се, очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен. Очаквам политиката в сферата на отбраната, независимо от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до реални резултати. Изпълнението на предприетите предложения и мерки по време на консултативния съвет за Национална сигурност са критично важни, както за укрепване на боеготовността на армията, така и за нейната модернизация и именно това ще бъде атестататът за работата на новия министър“, категоричен бе Румен Радев.

На въпрос дали България ще изпраща самолети в Украйна президентът заяви:

"Първо тази братоубийствена война, която погубва хора, води до разрушение и страдание и заслужава санкция. Цяла Европа и светът се обединява около това. Що се отнася до военно оборудване, това е решение, което е изцяло в правомощията на българското правителство и е много важно ако има такова решение парламентът да го утвърди“, каза в заключение Радев.