Днес отново сме пред паметника на Васил Левски, за да почетем Апостола на свободата. Един от най-мрачните периоди в нашата история роди личността, която съзря, че националната революция не може да зависи от случайността, нито от външни обещания и зависимости. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, отдадоха почит пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 149 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Радев каза още, че Васил Левски е прозрял, че освободителното движение може да има успех само ако остане чисто народно дело.

"Васил Левски готвеше народа не само за въоръжена борба, но и за неговото нравствено израстване, защото свободата може да бъде достояние само на просветен и духовно извисен народ. Нашата почит към Левски изисква не само смирение пред гибелта му, но и дързост да следваме делата му. История няма да прости ако не се върнем на пътя към чистата и свята република, която ни завеща Апостола. Като общество трябва повярваме, че всичко зависи от задружните ни усилия, на които не може да устои и най-силната стихия, че всичко зависи от нашето упорство в народното дело и от следването на народната воля.

Събрал в себе си – сила и непреклонност, мъдрост и и всеотдайност, жертвеноготовност и безпрецедентна нравствена чистота Левски остава наш морален съдник и символ непреходен на нашата вяра в собствените ни сили, на българското достойнство и независимост. Поклон!“, каза още президентът Радев.