Най-големият риск за нашата сигурност е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Сунгурларе, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Не може да се сещаме за въоръжените сили само от криза на криза и от катастрофа на катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност – точно тези проблеми ще дискутираме“, заяви Румен Радев.

По отношение на ситуацията в Украйна, той добави, че България е част от усилията за деескалация на напрежението, но и част от усилията за усилване на източния фланг на НАТО. "Вече започва съвместнатна мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България, заедно с наши съюзници от Алианса. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицитите от способности в нашите сухопътни войски“, добави президентът.

Той посочи, че най-важната гаранция за нашата сигурност е боеготовността на българската армия, нейната модернизация и мотивацията на личния състав. "България е и суверенна държава, България е и лоялен съюзник, и член на Нато. Тези са двата водещи принципа, които определят нашите позиции“, допълни Радев.

На въпроса дали очаква пълномащабна война в Украйна, президентът заяви, че се надява такава да няма. "Виждате, че всеки ден има преговори на най-високо политическо ниво. Няма военно решение на тази криза. Който си мисли, че тя ще бъде решена по военен път, греши. Единственият път за намиране на устойчиво решение е по пътя на преговорите и дипломацията. Обнадеждаващо е, че те се водят“, добави Румен Радев.