Моята тревога е за инфлацията, за галопиращите цени и за възможността на българите да се справят с растящите сметки и за покупателната стойност. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че изпитва тревога и за бъдещето на българската енергетика, както и за цените на тока за гражданите и на предприятията.

"Когато кабинетът извършва смени на ръководството на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България, както и по-добри цени.

Надеждата ми е, в тази си дейност, кабинетът да не се изкушава от насаденият управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и прокарване на частни интереси. Ако се използва същия подход, няма да постигнем по-различни резултати от наследството на Борисов“, категоричен бе Радев.

По отношение на Македония президентът Радев заяви, че македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция.

"Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот na страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.

И в това отношение мога да добавя, че всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него", заяви Радев и допълни, че е важно българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза от вън и да не се поддава на външен натиск.

"Разбира се, България винаги е отворена за диалог и се радвам, че този диалог започва да се случва", каза в заключение президентът Радев.