Искам да благодаря на всички командири и военнослужещи, както и на цивилните служители от Въоръжените сили за извършеното през годината в една предизвикателна обстановка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че проблемите продължават и хората работят при изключително напрежение, за да компенсират липсата на достатъчно ресурси, все още старата техника, все още проблеми при липсата на достатъчно личен състав, което също е важно.

"Въпреки предприетите стъпки през годините за повишаване на мотивацията, за повишаване престижа на военната професия – продължаваме да имаме много незаети места и това е проблем. Въпреки това – успехите са налице. Продължават участията в редица учения, планирането и изграждането на нови бойни способности с поддържането на старите дори и със стара и морално и физически техника.

Предизвикателствата са много, но искам да поздравя началника на отбраната и неговия екип, за този обективен задълбочен и всеобхватен анализ, който отчете за извършеното през годината и очерта, какво трябва да се свърши за напред“, коментира президентът.

На въпрос дали им риск за сигурността на България, заради напрежението между Русия и Украйна, Румен Радев заяви, че тази криза създава риск за сигурността не само на България и региона, но и за цяла Европа.

"Това е криза с глобални измерения. Виждате, че там диалогът се води на най-високо ниво между САЩ и Русия, между НАТО и Русия, между Европейския съюз и Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението и деконфликтност.

И всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Не веднъж съм подчертавал, че не може да има военно решение и че трябва да се търси решение по дипломатически път“, коментира още Радев.

По отношение на това, какви задачи ще бъдат представени пред Консултативния съвет по национална сигурност президентът заяви, че първо ясно трябва да се съзнава, че най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти.

"Трябва да скъсаме с това отношение - веднъж за винаги да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа.

Ангажиментите на държавното ръководство към развитието на Въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение.

Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности, с фокус най-вече към хората в армията, върху новите технологии и иновациите.

Декларацията на новото правителство, че нашата Национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската армия за нейното гарантиране, трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти, с ясни виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме нашите Въоръжени сили. И отново казвам, най-голяма гаранция за нашата Национална сигурност е да развиваме Въоръжените сили и съвместимостта с нашите партньори. Това означава ресурси и непрекъснат ангажимент на държавните институции “, категоричен бе Радев.

На въпрос кога се очаква да пристигнат първите 8 самолети F-16, които очаква страната ни Румен Радев заяви, че доставката ще закъснее и то не с малко.

"Това е изключително тревожно за нашите Въоръжени сили. Поставя се на изпитание не само личният състав. Но това води и до рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушното пространство, което е и въздушно пространство на НАТО", подчерта Радев.