Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме както би желал и самият Делчев, защото приживе той събираше, обединяваше и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости. Това каза президентът Румен Радев в Благоевград по време на честванията по повод годишнината от рождението на Гоце Делчев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Малко по-рано президентът се включи в тържествено факелно шествие, което започна от Съдебната палата в града и стигна до паметника на революционера на пл. "Македония“, след което прие почетния строй по време на официалната церемония.

"В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди – българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи. Само месеци след възкресението си през 1878 година свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия – отново хвърлени под робство, но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените им сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода, защото имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Левски и продължи борбата. И ярко име в тази борба ще продължи завинаги ще бъде това на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя - и като учител в българската екзархия на Щип, и като юнкер във Военното училище в София, и като деец на революционните организации. Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На тази голяма идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя. Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО прозряха отрано, че македонският въпрос буди не само светлият идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на великите сили, и на близки и далечни съседи“, заяви в словото си президентът.

"Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев, че ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид,че и други държави и народности имат своя голям интерес в разрешението на този въпрос; че една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и ще доведе до разпокъсването на Македония. В каузата Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами, с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделяне. През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално потисничество. Думите му, че възприема света само като поле за културно съревнование между народите, описват най-добре мащабът на идеите и убежденията на тази невероятна личност“, добави Румен Радев.

"Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме както би желал и самият Делчев, защото приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости. Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, че смелостта, с която той ръководеше освободителното движение, нашите предци възпитаха у себе си смелост и сила. С която отстояваха един светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такива сила и смелост, за да се освободим от заблудите, за да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови. И заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред. Убеден съм, вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история. Вечна памет пред живота и делото на Гоце Делчев“, каза още в словото си президентът Румен Радев.