Знаете, каква борба се водеше в съвета на Европейския съюз, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергия за чиста такава. Това коментира пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев на въпрос дали е възможен разнобой в коалицията относно бъдещето на АЕЦ "Белене“ и неговото мнение за изграждането на нови мощности, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че това има голямо значение за държави като България, имаме определен прогрес, а в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите.

"Крайно време е България да вземе решение. Знаете, че в този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да оставаме в това положение на непрекъснато изчакване и отлагане. България има бъдеще като ядрена държава, категорично. Видяхме, че зелената сделка е бъдещето, това е един прекрасен проект, но трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е най-чистата базова мощност – ядрената енергетика. И България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, който инвестира.

Знаете, колко трудно другите държави в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното е човешкия капитал, хората които да гарантират ефективност и най-вече и безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Затова очаквам възможно най-бързо решение“