България има интерес да развива двустранното си партньорство с Иран в икономиката, търговията, енергетиката и транспорта. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Ню Йорк с президента на Иран Масуд Пезешкиан в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев приветства заявеното намерение на новото държавно ръководство на Иран да задълбочи диалога си със страните от Европейския съюз и изрази надежда той да доведе до укрепване на доверието, развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес, както и до намирането на взаимно приемливи решения по отношение на чувствителни въпроси като ядрената програма на страната.

Президентът Радев отбеляза ползотворното партньорство между България и Иран, в близкото минало, както и значителният търговски и културен обмен между двете държави и призова за общи усилия за тяхното възстановяване и развитие. От своя страна президентът Пезешкиан сподели тази оценка и подчерта, че двустранното сътрудничество на Иран и България се гради на опита на 125-годишните двустранни отношения.

По отношение на перспективите пред отношенията на Иран с Европейския съюз двамата държавни глави споделиха виждането, че търсенето и постигането на решения по всички въпроси може да стане само чрез истински диалог, основаващ се на взаимно уважение, гарантиране на сигурността и човешкото достойнство, които са основополагащи принципи на ООН. Румен Радев отбеляза и възможността Иран със своето влияние да допринесе за стабилизацията на региона на Близкия Изток.

Президентът Радев отправи молба към своя ирански колега президента Пезешкиан за подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба "Galaxy Leader“, задържан край бреговете на Йемен. Държавният глава постави въпроса и за оказване на съдействие от страна на Иран за освобождаването на всички заложници на "Хамас“, пленени при нападението на 7 октомври миналата година.

Президентът Пезешкиан изрази надежда, че диалогът на най-високо равнище между Иран и България ще продължи да очертава общи перспективи и възможни прагматични решения на предизвикателствата, пред които сме изправени, и във връзка с това отправи покана към президента Радев да посети Иран в удобно за двете страни време.