Август месец не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Самите партии не искат да правят кампании август месец, всички бягат от това. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, предаде "Фокус".

"За мандата - както виждате сами, вероятността да няма редовно правителство расте с всеки изминал ден. Затова аз съм длъжен да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори, които трябва да се проведат в определен конституционен срок", коментира президентът.

Той коментира и изслушването в парламента относно националните рамкови позиции за Срещата на върха на НАТО.

"Искам ясно да заявя, че едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и работил за модернизацията на българската армия, за укрепване на националния отбранителен капацитет, за повишаване на съвместимостта с нашите съюзници от алианса", изтъкна Радев.

"Считам, че българското правителство дължи обяснение не само на народните представители, а на всички български граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Аз не съм съгласен с поетия ангажимент за конкретна финансова помощ - тя никак не е малка, и то за въоръжение на Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжия от арсенала на българската армия, преди да сме получили заместващи образци", заяви държавният глава.

"Аз никога зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал, затова отказах да отида да отстоявам такава позиция", каза той.

"Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна, забележете - до крайна победа, без на самите тези, изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво означава "крайна победа". Как ще се постигне тя; какво ще ни струва като време, като пари, като ресурси и най-вече - като риск, защото всеки изминал ден рискът от тази война за нас расте", посочи президентът Румен Радев.