По предварителни сезонно изгладени3 данни през декември 2021 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 1.0% спрямо предходния месец. Това съобщиха от Националния статистически институт.

През декември 2021 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени4 данни, е с 9.4% над равнището на същия месец на 2020 година.

Месечни изменения

През декември 2021 г. оборотът в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали запазва равнището си от предходния месец. Намаление се наблюдава при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.4%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.1%).

Спад на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 19.5%. Увеличение е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.6%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.1%.

Годишни изменения

През декември 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетено увеличение на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 13.5%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 13.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2.9%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 40.4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 39.0%. По-съществено понижение се наблюдава в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.1%.