Дълготрайните материални активи (ДМА) с екологично предназначение са част от общите дълготрайни материални активи в страната. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ). Те се разпределят по направления за околната среда: отпадъчни води, опазване на въздуха, почва и подпочвени води, биологично разнообразие и защитени територии и обекти, ловни и рибни стопански мероприятия, третиране на отпадъци, шум и други.

През 2020 г. делът на наличните в края на годината ДМА с екологично предназначение по отчетна стойност възлиза на 4.8% от общите дълготрайни материални активи в страната.

Общата стойност на наличните в края на 2020 г. ДМА за околната среда се оценява на 10 468 млн. лв. и се разпределя по основните направления за околната среда, както следва: за пречистване и отвеждане на отпадъчните води (производствени и селищни пречиствателни станции, канализационна мрежа и др.) - 35.1%, за съоръжения за опазване на въздуха - 29.8%, и за третиране на отпадъците - 28.6%. Не се наблюдава съществена промяна спрямо предходните години в относителния дял на активите, разпределени по направления за околната среда.

Регионалните данни сочат, че в края на 2020 г. най-много налични ДМА с екологично предназначение има в Югоизточния район на страната (3 169.7 млн. лв.), а най-малка наличност е отчетена в Северния централен район (880.4 млн. лева).

Общата отчетна стойност на придобитите ДМА с екологично предназначение през 2020 г. е 495.6 млн. лева. Преобладаващата част от тях са за отвеждане и пречистване на отпадъчните води - 34.6%, за опазването на въздуха - 29.4%, и за третиране на отпадъците - 27.6%. В направление "Други“ за опазване на околната среда придобитите през годината ДМА възлизат на 42.1 млн. лева (8.5%).

Разпределението на данните по икономически дейности за 2020 г. показва, че значителна част от ДМА с екологично предназначение са съсредоточени в сектор "Промишленост“ - 6 101.6 млн. лв. (58.3%) от наличните в края на годината и 229.1 млн. лв. (46.2%) от придобитите в страната. Преобладаващата част от придобитите ДМА с екологично предназначение са отчетени в секторите "Добивна и преработваща промишленост“ - 32%, "Производство на енергия, доставяне на води“ - 8.5%, и "Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ (специализирани производители на услуги за опазване на околната среда) - 5.5%.

В категорията "Други дейности“ (сектор на услугите, вкл. държавно управление) наличните в края на годината ДМА-ЕП се оценяват на 4 347.3 млн. лв. (41.5%), а въведените в действие (придобити през годината) - на 264.1 млн. лева (53.3%).