МВР би следвало да прилага равнопоставен, политически безпристрастен подход в своята работа при разследването на купуване на гласове и контролиран вот. Това е темата, която предизвика изключително голямата дискусия за това дали Калин Стоянов да остане на поста министър на вътрешните работи. Това каза преподавателят по политически науки в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ д-р Ваня Нушева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Според нея служебното правителство трябва да продължи линията, която следваше до момента по отношение на отказа от ключови стратегически решения, които дългосрочно ангажират страната.

Президентът е бил силно ограничен при избора на нов служебен премиер, отбеляза д-р Нушева.

По думите й предложения от част от политическите партии вариант за извършване на промени в някои от законите или да бъдат организирани процедури за избор на омбудсман или заместник-омбудсман биха удължили политическата криза. "И биха поставили редица въпроси за това доколко коректно постъпва президентът, изпълнявайки своите правомощия. Той предпочете да предприеме действия, които биха свалили критиките от него за това, че съзнателно или несъзнателно удължава политическата криза. Остава сега да видим по какъв начин ще се справи Димитър Главчев със задачата да предложи правителство със състав от министри, които не провокират политическо напрежение и не предизвикват опасения у основните политически играчи за това, че може да бъде хвърлена сянка върху честността на изборния процес“, коментира д-р Нушева.

Тя отбеляза, че през последните няколко дни интерпретациите за това каква трябва да бъде последователността в действията на президента дори сред специалистите по конституционно право са били различни – дали да назначи ново служебно правителство и след това да насрочи избори, дали двата указа са обвързани, или биха могли да бъдат самостоятелни един от друг.