Турбуленциите в съдебната власт заради избора на нов главен прокурор коментират д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право, и адвокатът Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" в студиото на NOVA NEWS.

"Настоящият ВСС действа по силата на така нареченото "несъщинско удължаване на мандата на своите членове". От една страна е от обществена необходимост да действа, но от друга – органът по избора е в невъзможност да проведе нов избор. В момента ВСС ще стигне втората си година. От една страна членовете са с изтекъл мандат, но продължава да действа. От гледна точка на легитимността, нямат право да избират нов прокурор", поясни адвокат Георгиев.

"Изправени сме пред ситуация, в която когато и да започне процедурата на нови членове, все ще сме закъснели и ще имаме съмнения за политическа конюнктура, която да прозира през съответните кандидати", каза д-р Колев.

"Важно е да правим разлика между легитимност и легалност. Считам, че решенията не са уязвими", каза още Колев.

'Президентът Румен Радев се възползва от единственото си вето да върне мандата на Георги Чолаков като председател на ВАС. Каза, че той е избран от ВСС с изтичащ мандат. Сега има сериозен аргумент да върне този избор и да сезира КС. За президента не е определен срок, в който може да върне това решение", смята Георгиев.

"При повторно предложение е длъжен да издаде указ", поясни Колев.