Няма чак толкова много желаещи да отидат в Украйна за посланици. От две години няма посланик - това е формата, която съм преценил, че трябва да бъде използвана, за да има България представител на възможно най-високото ниво, което не е извънреден и пълномощен посланик. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по-рано днес във връзка с предстоящото назначение на Николай Ненчев за временно управляващ посолството на Република  България в Киев, предаде репортер на "Фокус"

"Николай Ненчев е назначен за временно управляващ посолството в Киев. Временно управляващите посланици нямат нужда от препотвърждаване и издаване на указ от президента. Тази практика се използва на много места в посолства, където не може да се назначи извънреден и пълномощен посланик".

Той каза, че процедурата е "абсолютно спазена". 

"В Украйна по понятни причини от две години не може да бъде назначен извънреден и пълномощен посланик. От украинска страна много често поставят въпроса да има временно управляващ", заяви Главчев.

Служебният министър-председател каза още, че в момента се работи по формулата за намиране на правилния кандидат за поста извънреден и пълномощен посланик в Украйна. Неговото назначение обаче ще изисква президентски указ.