В позицията на България на Срещата на върха на НАТО сме посочили, че можем да дадем 80 млн. евро на Украйна. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев след края на парламентарния контрол, предаде репортер на "Фокус"

Той каза, че страната е готова да отпусне и средства на украинската страна: "В позицията на България на Срещата на върха на НАТО сме посочили, че можем да дадем 80 млн. евро на Украйна". 

Но уточни: "Финансови ангажименти могат да се поемат само след като бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет. Има думата пари, има индикативен размер, но той може да бъде изпълнен само като бъде приет от Народното събрание". 

Той каза, че тази позиция ще бъде дискутирана на предстоящата на Срещата на върха на НАТО: "Тези суми могат да станат факт само след като бъдат гласувани от Народното събрание". 

Главчев поясни, че България не дава заявка, че със сигурност ще изпълни този финансов ангажимент, но увери, че тези средствата със сигурност ще бъдат възстановени. Делегацията отива във Вашингтон с вече взетите от парламента решения и бе категоричен, че тя няма да излиза от тези рамки. 

Служебният премиер не пожела да коментира думите на президента Радев от вчера, който определи българската позиция, подготвена за срещата, като "безгръбначна". Той единствено каза: "Нямам гръбначни проблеми. Нямам проблеми и с позицията".