Ситуацията с пожарите в страната, макар и извънредна, е овладяна. Няма жертви, няма опасност за населените места. Няма друга задача с по-голяма степен на приоритет. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването си заедно с вътрешния министър Калин Стоянов и земеделския министър Георги Тахов относно овладяването на започналите в края на миналата седмица пожари в страната, предаде репортер на "Фокус"

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че хеликоптерите за гасене на пожарите се използват в приоритетните зони. Той обяви, че днес се чакат двата хеликоптера от Чехия, които също ще бъдат използвани в борбата с огнените стихии. 

"Към момента са приоритетни област Ямбол и територията на Отец Паисиево, област Пловдив. Приоритетно хеликоптерите се използват там, където има опасност за населените места. 

Пожарът в Стара Загора в момента е локализиран от всички страни, има изградени просеки. Към момента няма нужда там да бъде използван хеликоптерът. В днешния ден със сигурност, имам уверението на колегите от Чехия, ще пристигнат другите два хеликоптера. Ако всички е наред, ще имаме възможността да използваме четири", заяви Стоянов. 

Главчев апелира депутатите при разглеждането на бюджета за 2025 година да предвидят повече средства за закупуването на модерна техника за противодействие на природните бедствия.