На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите. Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения от първия тур. Това каза в обръщение министър-председателят акад. Николай Денков, предаде репортер на "Фокус".

"Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в МВР по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това. Повече от половината сигнали - 1115 са за купуване на гласове", съобщи премиерът.

По думите му Министерстия съвет, заедно с МВР умножава усилията си срещу купуването на гласове за балотажите в неделя. "Подсигурено е засилено физическо присъствие на жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най0много сигнали за престъпна дейност", допълни той.

Премиерът уточни, че екипите на полицията работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове.

"Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура (машинния вот - б. а.) Министерството на електронното управление свърши работата си в срок. Докладът с удостоверяването вече е изпратен в ЦИК. Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с почти половин милион невалидни гласа от първия тур", посочи министър-председателят.

"Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо българските граждани, когато видят резултатите  да бъдат уверени, че изборът кой да управлява населено им място, е решен от жителите му, а не от изборни манипулации", заключи Денков.