За 2022-а година беше одобрен нов дълг от 7.293 милиарда, като 3 от него са за стар дълг, койо трябва да се рефинанисра. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022-2024-а година. За 2022-а година беше одобрен нов дълг от 7.293 милиарда. Трябва да се подчертае, че 3 милиарда от тях са стар дълг, който изтича, т.е. дълг, който трябва да се рефинансира. Така реално новият дълг, който се издава, е 4 милиарда. Това е важно, защото не трябва да се спекулира с темата за това колко е новият държавен дълг. Дефицитът от 4,1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма - в размер на 5.8% от БВП. Ако тя не се реализира, всъщност бюджетът е в излишък. С други думи имаме нов дълг, който е реално 4 милиарда, а този дълг финансира дефицит, който реално отива за допълнително инвестиции“, посочи Кирил Петков.

По отношение на въпроса с проблемите на общините, свързани с високите сметки за електричество, премиерът заяви, че се сформира работна група между Министерството на енергетиката, Министерството на финансите и всички онези общини, които са изпаднали в подобно затруднение.

"Ще искаме да видим размерите на финансовите им проблеми. Едновременно с това на всяка такава община ще бъде изпратена проверка на АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки. Всяка община има възможност да поиска допълнителни средства, но едновременно с това ще трябва да се прегледат и обществените ѝ поръчки от АДФИ“, добави Кирил Петков.

Относно въпроса с "Булгаргаз“ министър-председателят заяви, че смяната на борда е била наложителна. "Заставам сериозно зад тезата, че ако те си бяха свършили работата както трябва, повишението цената на газа нямаше да е 30%. Сега има реално разследване по този случай“, добави той.