Истината е, че ние сме загубили 30 години в отношенията ни с Македония, не само, че не беше прибързано, а беше и ужасно закъсняло. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод изказването на президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му, това посещение е било закъсняло като активна позиция от страна на българската държавна, да има конструктивен тон на действия и точен подход.

"Съжалявам, че сме изпуснали толкова години и аз нямаше да понеса нито ден закъснение на това посещение, а както видяхте, аз го направих ден след назначаването на новия министър-председател на Република Северна Македония. Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедната и най-корумпираната част на Европейския съюз – подходът трябва да бъде сменен. Това трябва да бъде на база добросъседство, икономическо развитие и да работим заедно“, посочи премиерът Петков.

"Няма как да се карате със съседа и да си мислите, че това е добре“, каза още Петков. На въпрос на журналисти, дали не се е предоверил с оглед на срещата на ОМО "Илинден“ с президента на РСМ, Кирил Петков заяви, че още много сили ще се опитат да спънат процеса.

"Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат РСМ да бъде част от ЕС. Защо не искат? Защото нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация дава преимущество на страни, които не ни мислят доброто. Но нека оттук-нататък да не се оправдаваме с чужди държави, а да запретнем ръкави и да си свършим работата. И ако го направим по "стария“ начин, запъваме се и едва ли не ако не е по нашия начин, няма да е по никой друг начин ще ни доведе до там, където се намираме, а именно най-ниската точка.

Няма да коментирам, какво е направил президента на РСМ, защото хубавото е, че външната политика на България и Р. Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете държави“, категоричен бе Петков.