В следващите дни ще има разясняване на ситуацията с "Булгаргаз“ и повдигане на обвинения. Това каза след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Много ясно трябва да се каже, че уволнението на управлението на "Булгаргаз“ е функция на факта, че ние вярваме, че хората там не са си изпълнили задачата по правилния начин. В момента водим разследване и сме сигурни, че до голяма степен част от решенията, които са взели, водят до високите цени на газа и 30-те процента повишение, което беше предложено на КЕВР. Трябва ясно да се каже, че част от техните решения – особено по отношение на това какъв процент от купуването на газ да идва от "Газпром“ и какъв да идва от азерския газ, са предопределили голяма част от скока в цените. Надявам се, че службите съвсем скоро ще ни дадат разяснение и ще повдигнат обвинение. Не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме тези факти, затова тяхното уволнение беше още в петък. В следващите дни ще има разясняване на ситуацията и повдигане на обвинения. Колкото и студиа да бъдат обиколени, фактите говорят – избран е бил скъпият доставчик, вместо да се оптимизират възможностите и да се вземе от евтиния“, посочи Кирил Петков.

По отношение на цените на тока, той припомни, че фактурите, които трябва да бъдат получени през февруари, ще включват компенсациите за декември и януари, което, по думите му, означава, че ще бъдат на много по-ниски стойности. "Освен това решихме, че започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините в посока училища, болници, детски градини и други. Трябва обаче едно нещо да стане ясно - докато имаме ситуация, в която, когато една лампа струва 1587 лева от едната страна на улицата, а от другата – 5755 лева за същата, т.е. докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Да, може да има и такива общини, но първо ще изискаме точните детайли, защото, както всички знаем, осветлението не е голям процент от разходите на общините“, добави Кирил Петков.