Имахме много добри срещи с Еманюел Макрон, Олаф Шулц и Марк Рюте като и в трите срещи си поставихме важни задачи. Това коментира в Брюксел премиерът Кирил Петков, който е на среща с лидерите в ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че с френския президент са обсъдили сътрудничество в посока влакови линии, ж.п. транспорт като френската експертиза в това направление е много сериозна.

С немският канцлер разговорът е бил насока инженеринг за български магистрали като целта е да се вземе пример, как немското качество може да бъде пренесено и в България.

"С Марк Рюте говорихме за Шенген. Там въпросът е следния – през годините доста от нещата, които сме обещавали не са се осъществили и нямат доверие. Сега ние трябва да изградим ново ниво на доверие и те подават ръка. Важно е за нас да покажем, че новото българско правителство изпълнява поетите ангажименти и обещания.

Отделно имахме много полезни срещи с президента на Египет, на който обещах да се работи без посредници ако се изяви желание да се закупува от отбранителната ни индустрия. Ясно заявих, че мен ме интересува държавните и частните предприятия да работят на максимално добри условия, а не да се обогатяват посредници. Като цяло имахме много добри и ползотворни срещи. Египетското правителство ще посети България, да се запознаят с родното ни производство.

Отделно предвидени са работни срещи с немското и френското правителства, за да се опитаме да материализираме този добър старт“, каза още Петков.

По отношение на Шенген премиерът заяви, че е нужно да се изгради доверие.

"Номинално ние сме изпълнили изискванията за вход в Шенген, но това не е било ефективно – трябва реално да се спре контрабандата. Трябва да имаме сериозен контрол по границата и да го гарантираме“, каза още Петков.