Ще поискам оставката на министър Стефан Янев. Това каза по време на брифинг министър–председателят Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му днес се свиква извънредно заседание на Министерския съвет, което ще разгледа три точки - успешното транспортиране на 140 българи от Киев, ядрената заплаха, която отправи Путин, както и оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

"По трета точка искам да споделя, че аз работя успешно с министър Янев от времето на първия служебен кабинет. Подкрепям политиката за инвестиции в българската армия и откриване на всички дефицити в нея, както и целенасоченото инвестиране, така че да имаме реално опериращи бойни групи. Защо днешната оставка ще бъде предложена за гласуване в утрешния ден в извънредно заседание на НС? Първо, никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по "Фейсбук“. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката "операция“ вместо думичката "война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са с възраст по-малка от тази на моята голяма дъщеря; когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, когато и тази нощ българи в Киев се криха в мазетата“, заяви премиерът.

Той посочи, че българският интерес не е да сведем глава, защото преклонена глава сабя не сече.

"Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, ние не можем да кажем, че истинският интерес е да си мълчим. Искам да кажа също, че ЕС никога не е бил по-единен. Когато виждаме,че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас: "Тази война трябва да спре!“ Мирните хора, гражданите не могат да бъдат под риск от обстрел. Ние трябва да направим всичко възможно това да приключи“, заяви Кирил Петков.