Приемам поканата на Прокуратурата, също имам няколко въпроса. Това каза по време на брифинг премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни, но по които той би се радвал да се запознаем допълнително. С удоволствие приемам поканата. По време на тази среща ще искам да попитам няколко въпроса“, заяви премиерът.

Първата тема е свързана действията на прокуратурата по случая "Мата Хари“ – какви стъпки е извършила Прокуратурата за установяването ѝ. "Второ, във връзка с "Магнитски“ - г-н Божков вече има доста обвинения от Прокуратурата, но въпросът е има ли допълнителни разследвания срещу останалите хора, описани там – г-н Пеевски, г-н Манолев, г-н Илко Желязков. Следващият въпрос е за това има ли директна връзка между заема в Българската банка за развитие и фактът, че г-н Пеевски е бил акционер в "Булгартабак“. Четвърто, по една от телевизиите беше ясно казано, че заема на "Роудуей Кънстръкшън“ в ББР е взет от адвоката на г-н Гайтански. Искам да разбера какви стъпки прокуратурата е направила за това дали този заем е взет правомерно. Следващият въпрос - след като всички българи се запознаха с казуса "осемте джуджета“, какви разследвания е направила Прокуратурата и повдигнала ли е обвинение на Петър Петров – Еврото“, заяви Петков.

Друг въпрос, който Кирил Петков заяви, че ще зададе на Прокуратурата, е свързан с това дали има връзка между строителните компании, работещи по язовирите, и Таки. "Също така, какви стъпки са направени във връзка с "Барселона - гейт“, и фактът, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, потенциално свързано с този казус. Има ли връзка между случаите за автомагистрали и изнасянето на торби с пари и ГЕРБ. Следващ въпрос - защо "Булгаргаз“ и г-н Павлов са се отказали от количествата азерски газ, след като същите тези доставчици сега са информирали, че такъв газ би било възможно да бъде доставен през Неа Месемврия и по този начин миксът на "Булгаргаз“ за потребителите в България би бил доста по-евтин. Ще оформим и други такива въпроси“, добави Кирил Петков.

По време на брифинга началникът на кабинета Лена Бориславова получи своята призовка за явяване във Върховна касационна прокуратура на 9 февруари.