Предлагам Драгомир Заков за министър на отбраната. Това каза по време на извънредното заседание на Народното събрание премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му Драгомир Заков има 20–годишен опит като дипломат в сферата на международната сигурност.

"От 2019-а година той е посланик на България в НАТО. Има широка експертиза в сферата на международната сигурност, включително през Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ, както и в ООН. Посланик Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. Последните години работи активно за налагане на системен подход за взимане на решения в сферата на обраната, както и за повишаване противодействието на дезинформацията. Завършил е Френската гимназия в София, магистър по икономика, специализира в Центъра по въпросите за сигурност на ЕС и в Женевския център по политики и сигурност. Говори английски, френски и руски. Въз основа на солидния опит на посланика в сферата на сигурността го предлагам на народните представители за министър на отбраната на Република България“, заяви Кирил Петков.

По отношение мотивите за оставката на Стефан Янев, Кирил Петков посочи следното: "Никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през "Фейсбук“. Никой няма право да се чувства, че е залог за сигурността на това правителството. Това правителство не може да бъде вкарано в условност, на когото и да било. Когато има толкова много загинали, когато има обстрел върху нашето малцинство, се нарича война, а не операция“, добави министър-председателят.