Не дойдох на Шипка, за да се разделяме, а да бъдем единни. Това каза пред журналисти по време на честванията на Националния празник Трети март на Шипка премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Преди изявлението си пред медиите министър-председателят произнесе слово пред всички присъстващи, в края на което обаче беше замерен със снежна топка. Пред медиите той коментира случая по следния начин:

"Исках да демонстрирам, че нас не ни е страх от омразата, защото вярвам в единството и точно на националния ден трябва да сме единни. Малка група хора, които се опитват да вкарат омраза и разцепление в българския народ, нямат право да определят дневния ред на този ден. Показахме, че няма значение колко мразят и какво правят. България ще бъде единна и аз, като министър-председател на всички българи, исках да дам моя венец горе до самия паметник“, заяви Кирил Петков.

Относно очакваното повишаване в цените на горивата, което провокира множество жители да се презапасят, премиерът заяви следното: "Вчера разтоварихме един танкер, днес чакат още два. Някой лъже в момента и прави паника, за да се опитва да направи някаква спекулативна печалба. Вчерашната паника според мен беше част и от хибридна атака. Българите не трябва да вярват на лъжите, които се опитват да разклащат обществото. В момента дори имаме прекалено много гориво. Има хора, които искат в момента да има паника, някои го използват за политически цели и се опиват да разклатят правителството. Знаят, че тяхното време изтича. Вече работя с Европейската прокуратура и съвсем скоро очаквам да се случи това, което всички чакахме – да има справедливост. Ако не може да стане през българската, ще стане през европейската прокуратура. Аз внесох 19 имена, а 20-ят ги пази. Те знаят, че правителството работи усилено за справедливостта на българския народ и се чудят каква лъжа да измислят. Хубавото е обаче, че българското правителство стои сериозно и показахме, че от нищо не ни е страх“, посочи Кирил Петков.

По думите му друга голяма лъжа е, че България ще изпраща войски в Украйна. "Хора, български граждани, просто слушайте какво казва правителството и не се поддавайте на никакви провокации. Всички имат страх в момента заради войната. Трябва да сме единни и да не се поддаваме на внушения. Аз демонстрирах, че провокациите нямат значение, българското правителство е силно и има много ясна воля да води България напред“, добави премиерът.

На въпроса дали иска руският посланик да бъде отзован, Кирил Петков заяви, че има чужди граждани, които работят срещу интереса на България и всички те ще бъдат отзовани, точно както се случи вчера. "Тук не трябва да се говори за руския народ. Ние сме признателни днес на руския народ. Признателни сме на украинците, на финландците, които са си дали живота тук. Никой не трябва да внася езика на омразата в този ден, когато хората са си дали живота за нашата свобода“, допълни той.

"Поредната лъже беше, че имаме 17 изтребители. Моля хората да използват логиката. Ние нямаме изтребители в момента, които да пазят цялостно нашето небе, камо ли да изпращаме такива в Украйна. Ако имахме 17 изтребители това щеше да е една допълнителна сигурност за българското небе. За съжаление, нямаме“, каза още Кирил Петков.

Той добави, че оттук нататък България ще се фокусира върху изпращането на хуманитарна помощ за Украйна. "Вчера отпуснахме одеяла, допълнителни дрехи, палатки, спални чували. В момента има жени и деца, които са в много тежко състояние. Има малки села, които бяха бомбардирани, така че, каквото можем да направим с хуманитарна помощ, ще го направим“, добави Петков.

Относно внесеното искане за прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, премиерът заяви, че това ще бъде атестат за работата на ВСС. "Ако се опита да претупат темата, ако не разгледат истинските факти и не вземат отношение, значи според мен те също са под влияние на тези 19 човека“, добави Петков.

В края на срещата си с медиите премиерът повдигна въпроса и за отношенията си с президента Румен Радев. "Работим заедно, чуваме се почти всеки ден, двете институции работят рамо до рамо“, заяви Кирил Петков.