Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще има в интензивни отделения и толкова по-рано ще стигнем до 5-те процента, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той отговори на журналистически въпрос, свързан с това дали е дал обещание на лидера на "Възраждане“ Костадин Костадинов да отпадне зеления сертификат.

"Още след протеста аз обявих, че отваряме работна група за разговори между протестиращите и експерти на Здравното министерство. Въпросът беше те да влязат в диалог на база реални данни и да се излезе с работна група, която да даде някакви общи идеи за това какво може да се случи оттук нататък. Тези идеи обаче не са по никакъв начин задължителни за никого. Просто тогава беше протегната ръка за диалог, защото нито една група, която има силно мнение, не трябва да бъде изолирана от възможността да дебатира с експерти по тази тема. Единственото, което направих вчера в разговора, е да се уточним с "Възраждане“ кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого“, заяви Кирил Петков.

"Единственото, което до този момент съм казал за "зеления сертификат“, е, че при високи нива на ваксинация – над 60%, или при падане броя на заетите интензивни легла на 5% от общия им брой, при тези два критерия, вярвам, че зеленият сертификат трябва да отпадне. Вярвам, че тогава ще сме извън кризата. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще има в интензивни отделения и толкова по-рано ще стигнем до тези 5%“, добави премиерът.