Днес сме се събрали в Благоевград, за да почетем един от най-великите революционери, да почетем Гоце Делчев - герой и идеолог. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на церемонията по повод 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев в Благоевград, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той допълни, че трябва да се чете и трябва да се знае, но и не трябва да се забравя. Но историята също така трябва да се разбира, героите трябва да се почитат, но така също да се разбират техните идеи и завети.

"Затова не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата. Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма. За него светът е единствено поле на културното съревнование между народите – негов цитат.

Не трябва да забравяме, че Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма.

Не е ли странно, точно признателността към този герой някои да използват за разделение?

Нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя хората от двете страни на границата, които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади и училища точно на него?

Дали ние сме разбрали историята и днес следваме неговите принципи? Ако осъзнаваме нуждата да променим това с наше усилие – ние можем да променим всичко.

Защото както казва Гоце Делчев – труд и постоянство, това е силата с помощта, на която човек става най-велик при всяко начинание“, каза още премиерът Петков.