Европейската комисия ще преговаря с "Газпром“ от наше име. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително от Русия, се осъществи като план. Това означава, че Европейската комисия ще преговаря от наше име. Това е съвсем различно, отколкото една малка България с малко консумация да преговаря с гигант като "Газпром“, заяви Кирил Петков.

"Включи се идеята за потенциален таван на цените, но това тепърва трябва да се анализира от Европейската комисия. При всички случаи, това, че ще можем да преговаряме заедно страните, променя изцяло играта с това кой колко пазарна сила има в тези преговори. Сега вече ние отиваме заедно и казваме: "Искаме по-добри условия и по-ниски цени. “ Това е особено важно за България – както знаем, договорът ни изтича тази година“, заяви премиерът.

По думите му до две седмици се очаква посещение на Урсула фон дер Лайен в България, за да бъде подписан Планът за възстановяване.

"Искам да поздравя всички министерства, които работиха много, за да се стигне дотук. Много важни неща променихме – сменихме идеята от предишната газова централа, което щеше да ни направи още по-зависими от руския газ. Вместо това имаме батерии. Едновременно с това не си затваряме Маришкия басейн, който преди беше включен. Да, трябва да се намалят емисиите, но това не е свързано директно със затваряне на мощности. За тези три месеца българският екип на правителството, който преговаряше, се е справил чудесно“, добави Кирил Петков.