Днес ще обсъдим високите цени на тока и газа, както и как да работим по част от проблемите на общините. Това каза в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Днешното заседание ще се раздели на редовно и оперативно. По време на оперативното е много важно да обсъдим високите цени на тока и газа, както и как да работим по част от проблемите, които засягат общините, свързани с осветление, с училища и други. Важно е обаче да сме сигурни, че точно тези общини, които имат такива проблеми, имат и най-прозрачния начин за харчене на бюджетите си. Това, което виждаме, е следното - от една страна се казва, че нямат средства за важни неща като училища, осветление и детски градини, а от друга страна виждаме, че има непрозрачен начин на харчене на пари по другите пера. В днешното оперативно заседание искам да дискутираме как да вържем двете неща – общините, които имат нужда от средства, но не могат да посрещнат разходите си, както и потенциални проверки от АДФИ, за да сме сигурни, че харченето на съществуващите им средства и бюджети са направени по най-прозрачния начин“, посочи Кирил Петков.

Той добави, че друга точка от днешното заседание ще бъде свързана с доклада на министъра на вътрешните работи, във връзка с разследването на "Булгаргаз“.

"Това, което видяхме, е, че явно имат сериозни допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени на газа и оттук нататък да сме сигурни, че всеки, който е направил своите грешки – волно или неволно, да знае, че ще има последствия. Никой не може да взима решения, които после българският потребител да плаща“, добави Кирил Петков.

По думите му в рамките на днешното заседание министърът на отбраната ще даде последна информация във връзка с казуса НАТО – Русия, а с министъра на външните работи ще бъдат дискутирани какви са точните политики на България в рамките на френското председателство.