Бюджет 2022 е бюджет на растежа. Това каза след заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Това е бюджетът на растежа. Това означава,че инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5.8% от БВП. Дефицитът без COVID мерките ще бъде само 2.5%, а с тях – 4.1%. Какво означава това? Това означава, че дефицитът изцяло финансира инвестициите. Ако махнете инвестициите, този бюджет би бил в излишък от 1.7%. С други думи – тази година ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестициите в сравнение с миналогодишния процент – от 2.9% на 5.8%. Това е безпрецедентно - 8.2 милиарда в капиталови инвестиции“, заяви премиерът.

Освен това, по думите му, ще се инвестира и в човешки капитал. "За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли от април, ще имаме 70 милиона за изграждането на нови детски градини, ще инвестираме възнагражденията на учителите да бъдат 125% от средната работна заплата. Ще инвестираме в социална политика - няма да има пенсионер под линията на бедност, всички мерки за подпомагане на бизнеса - като 60/40, са оставени поне за следващите 6 месец, както и мерките срещу високите цени на тока. Имаме един бюджет, с който цялостно се фокусираме върху капиталовите инвестиции и върху човешкия капитал, така че никой да не остане под линията на бедност. Вярвам, че този бюджет показва коалиционните партньори в реални цифри и в реални измерения“, заяви Кирил Петков.