Искам да потвърдя, че българското правителство остро осъжда агресията от руската федерация към Украйна. Това заяви пред журналисти премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че тази агресия е непровокирана от страна на Украйна и такива действия са недопустими на територията на Европа.

"Днес ще бъда в Брюксел и ще разговаряме с всички европейски лидери за ответната реакция на ЕС спрямо тези агресивни действия на Руската федерация. България ще говори в един глас с нашите партньори от ЕС и НАТО. Единството ни дава силата. Това което ще направим днес е да сме убедени, че всички европейски държави имаме обща политика по тези теми“, каза още Петков.

Той допълни, че едновременно с това правителството на България вече е задействало оперативни групи по различните рискове, за да е сигурно, че във всяко едно измерение, което би могло да доведе до риск за Националната сигурност на страната ще има готовност да се реагира.

"Едновременно с това не трябва да се предизвиква никаква паника, в този момент няма директен риск за военни действия срещу България. Правителството действа, оперативните групи са на лице и вече изработваме финален план за всички елементи на енергийна и кибер сигурност, военновременни запаси и т.н.

България ще бъде партньор, на който нашите съюзници ще могат да имат доверие“, каза още Петков.

По отношение на евакуацията премиерът заяви, че в момента се откриват три пункта, в които ще могат да бъдат приемани българи.

"Към момента около 120 човека са заявили желание да се евакуират. Министър Събев ще организира действията. Хората ще мога да бъдат превозвани и с автобуси като разглеждаме варианти да летят от Полша. Едновременно с това обсъждаме възможността да посрещнем при нужда и украински граждани на територията на България", допълни Петков.

Той призова партиите да не всяват смут, а опозицията да бъде конструктивна да бъде приет бюджета, защото на България е нужна стабилност и сигурност за министерствата“, категоричен бе Кирил Петков.