Аз мисля, че за цялото общество, както и за сaмия г-н Гешев най-добре би било да си подаде оставката. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че аргументите за исканата оставка не веднъж са били изброявани и подчерта, че това би било най-добрият ход, както за обществото и правосъдието, така и за самият главен прокурор.

На въпрос дали е възможно Иван Гешев да "надживее“ правителството премиерът заяви, че не изпитва никакъв страх, колко време ще продължи работата на сегашното правителство.

"Аз вярвам, че мандатът ни е 4-годишен, но не е важен самият мандат, а е важно какво правим през това време. За нас като изпълнителна власт е важно всяко наше решение да бъде най-доброто“, коментира Петков.

По отношение на случая със "златните паспорти“ Кирил Петков заяви, че законопроектът е внесен от Коалицията и от там подкрепят абсолютно разкриването на този случай.

"Аз лично съм го обещал на Европейската комисия – тези схеми, определени лица да получават паспорти с корупция е абсолютно недопустимо. Това което трябва да се види е коя партия и коя коалиция, какви законопроекти внася. Сега ако се опитваме да водим ПР война, това не е продуктивно, защото на хората им е омръзнало от говорене. Аз лично съм мотивирам да имаме реални резултати, поне това, което зависи от изпълнителната власт в рамките на Закона. Всички ние обаче трябва да следим много внимателно, какви са резултатите на прокуратурата и този път изпълнителната власт ще бъде особено внимателна в това отношение“, категоричен бе Петков

По отношение темата НАТО министър-председателят заяви, че страната ни трябва да е готова с всякакви сценарии, така че стратегията за Националната сигурност е изпълнена по най-добрия начин.

Във връзка проверката на Софийска градска прокуратура (СГП) за евентуално неправомерно използване на софтуер "Pegasus“ в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани, Кирил Петков коментира, че в ДАНС няма информация за използване на софтуера от която и да е българска институция.

Той допълни, че веднага след като разбрал за проверката на прокуратурата, се е свързал с Държавна агенция за национална сигурност.

"Интересното е, че ние този казус го чувахме още през лятото. Интересно защо толкова месеци след това се сезира прокуратурата?", попита премиера.

Във връзка със списъка предаден от премиера на прокуратурата, премиерът посочи, че днес е бил попитан защо 19 човека са били посочени в предадената информация Петков заяви:

"Попитаха ме защо 19 човека, а преди това в Брюксел съм говорил за 20, аз им казах, че предадох публична информация за 19 лица като има информация и за 20-я, а всъщност е 20-я е този, на когото я предадох.