1/3 от украинската армия е вече унищожена. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Кирил Петков, след специалното заседание на Еворпйския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Разговорът беше емоционален, защото се включи и президентът Зеленски от Украйна, който завърши с думите: "Не знам дали ще ви видя отново“. Наистина е стряскащо и човек настръхва, защото вижда, че този, с когото говори и който моли за помощ и подкрепа, може би до 48 часа няма да е жив. Това разтърси всички на масата. Едно е да виждаме жертвите като статистика, друго е да погледнеш някого в очите, за когото не е ясно дали ще може да оцелее“, посочи премиерът.

По думите му Европейският съюз е дал ясно да се разбере, че ще говори в един глас, независимо какви са различията в общността. "Накрая ще излезем с едни общи действия. Те ще включват сериозни мерки. В момента продължават разговорите за това колко да са сериозни те. Със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, пътуването, активите на важни хора, които са взели решението за вчерашната агресия. България вчера взе позицията, че ние сме партньор на ЕС и НАТО и подкрепяме това да говорим заедно, в един глас“, посочи Кирил Петков.

По думите му никой не е очаквал толкова масирана атака от страна на Русия.

"1/3 от украинската армия е вече унищожена. С тези мерки, които ще бъдат обявени, ЕС ще покаже, че не може да стои безучастно, когато в съседни на нас държави умират хора“, посочи Петков.

Във връзка с думите на министър Стефан Янев, че не трябва да се говори с военна реторика и да се размахва картата на войната, министър-председателят заяви следното: "Има взирове в цяла Украйна. В момента се размахат ракети върху една независима държава. Не може да говорим за баланс на сили или разговори. Доколкото разбрах, част от младите момчета на руската армия не са знаели, че отиват на истинско военно положение, а на тренировка. Това е ужас. Живеем в демокрация“.

На въпроса защо името на Владимир Путин не е сред санкционираните лица, премиерът отговори, че възможността за това все още не е изключена. "Вчера се съгласихме на един лист от мерки, днес диалогът продълажва. Никой не си представяе такава масирана атака. Вярвам, че ще има още мерки“, каза още Кирил Петков.

"Мислим Русия за много сигурна и мощна, но нейната икономика е много лимитирана. Тя има петрол и газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети. Все пак, моето мнение е, че името на Путин трябва да влезе в санкциите“, каза още Кирил Петков.

Той добави, че никой не се страхува от бежанската вълна, която предстои да дойде в Европа. "Това не са бежанците, с които сме свикнали –те са като нашите семейства. И ние, както и други страни, сме готови да ги посрещнем“, заяви премиерът.