Всички, засегнати от пожарите, ще получат компенсациите, предвидени по закон. 1578 лева са за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Подалите заявления за временно настаняване получават фургони. Това каза служебният премиер Димитър Главчев, предаде репортер на "Фокус".

Кой е виновен за пожарите?

"Промените в климата, това е най-простият отговор", коментира Главчев. "От всички пожари, на които бях, имам големи съмнения, че в резервата "Стенето“ е причинен умишлено, защото районът е непроходим".

"Жалко ще бъде, ако се използват пожарите за политически цели", допълни той.

"Пожарът в село Воден е локализиран. Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим с пожара и да се започне с компенсациите в кратък срок", каза още Главчев.

"Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим с пожара и да се започне с компенсациите в кратък срок. Във ведомствените бази на МВР и МО също ще могат да се приютят засегнатите от пожарите. Наблюденията ми обаче показват, че едва ли ще искат да се възползват. Хората във Воден по-скоро искат да стоят до изгорялата си собственост, дори фургоните им да са поставени близо до домовете им", заяви той.

Според него доставка на водни джобове за вертолетите "Кугър" е най-бързият начин за действие при масивните пожари. "За четири такива са необходими 500 000 лева, те могат да бъдат одобрени съвсем скоро. Днес ще ми бъдат представени разчети от МВР и МО, за да работим с финансовия министър по предоставяне на помощта", обясни Главчев.