Борбата с корупцията не е само борба за спестяване на публични средства, а е и за запазване на демокрацията. Значението и ролята на борбата с корупцията придоби други измерения. Това каза премиерът акад. Николай Денков на съвместен брифинг с Мария Габриел и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде репортер на "Фокус".  

Кьовеши  е на посещение у нас и присъства на форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност" в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

"Набелязахме мерки, с които правителството би могло да помогне. Показахме с Мария Габриел колко е важна тази борба както и сътрудничеството ни с европейската прокуратура", добави Николай Денков.

"Благодаря на Кьовеши. Разбирам, че България може да бъде членка на ЕС, задаваща стандарти. Благодаря за това изказване", каза вицепремиерът Мария Габриел

Приоритетите, които изтъкна Габриел са борба с корупцията, ясна реформа в правосъдната система, конституционни промени. "Смятам, че стараната ни може да бъде пример за другите членки от ЕС", добави Габриел.

По думите на Лаура Кьовеши разговорите са били по няколко теми. Тя ги определи като "много конструктивни".

"Първо трябва да завършим процеса по финализиране на офиса на европейската прокуратура в България, така че да е напълно функциониращ. Много стъпки са направени. Но в момента не сме запълнили броя на делегираните прокурори", каза Кьовеши. "Сравнявайки офиса с другите европейски, това е добър пример за отдаден и независим екип", посочи тя.