Преговорите за коалиционно споразумение започнаха с едноминутно мълчание в памет на жертвите на "Струма" и Рояк, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В преговорите между "Продължаваме промяната", "Демократична България","Има такъв народ" и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Земеделие" участват Кирил Петков, Иван Христанов, Албена Симеонова, Зорница Стратиева, Пламен Абровски, Силвия Бакърджиева Владимир Маринов, Стефан Бурджев и други.

"Вчера разговорът беше много конструктивен в двете групи, в които участвах, също така и на Асен двете групи. Тук идеята е първо да се запознаем, защото се надяваме, че освен политиките, са важни хората, отношенията и отбора, който трябва да сформираме заедно. Аз предпочитам да завъртим възможността от най-малкия към най-големия всеки да си каже", заяви в началото на срещата Кирил Петков.

Паралелно започна и дискусията на тема "Здравеопазване", в която участват Асен Василев, Александър Смидчиев, Ивайло Христов и Георги Михайлов.

Асен Василев откри срещата и посочи, че целта е да се види къде се обединяват, къде имат различия, а където има различия, ще протече дискусия.

В началото на срещата думата взе проф. Георги Михайлов от БСП, който заяви, че преговорите в направление здравеопазване са едни от най-важните, тъй като последните особено 12 годиини здравната система е сериозно обезличена. "Това, от което няма да отстъпим като политическа сила - е мнението на БСП, че болниците повече не могат да бъдат търговски дружества", подчерта още проф. Михайлов.

Д-р Ивайло Христов от "Има такъв народ" заяви, че тук присъства 75 % от Здравна комисия, а най-доброто е, че присъства и финансовият министър. От своя страна д-р Андрей Чорбанов отчете, че е необходима незабавна подготовка за специализирани болници за COVID. "Това ще даде възможност на останалите лечебни заведения да работят нормално", допълни още той. Според него е нужна спешна подготовка на инфекционисти и кризисен щаб, които в пълна прозрачност да изказват публично своето компетентно мнение.