***

София.

От 11.00 ч. на пл. "Свети Александър Невски“ президентът Румен Радев ще участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, на който ще присъстват министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на парламента Никола Минчев и народни представители.

***

Калофер.

От 11.30 ч. в Национален музей "Христо Ботев" вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесе цветя пред бюста на поета и революционер и пред паметника на майка му Иванка Ботева по повод 174 години от неговото рождение, от 11.50 ч. на площад "Христо Ботев“ тя ще произнесе слово, ще отдаде почит пред паметника на Ботьо Петков, след което ше участва в шествие-поклонение до мемориалния комплекс "Христо Ботев“.

***

Русе.

От 10.30 ч. в сградата на РИОСВ вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще даде брифинг след срещи с кмета Пенчо Милков, с областния управител Борислав Българинов и с представители на организациите "За чисти въздух и вода“, "Обществен съвет - Русе“ и "Русе диша“.

***

Горна Оряховица.

От 12.00 ч. на улица "Свети Княз Борис I“ вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще обяви вековни дървета за защитени.

***

София.

От 13.55 ч. в сградата на Народното събрание вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова ще даде изявление преди насрочения за 14.00 ч. експертен съвет на управляващата коалиция за обсъждане и изготвяне на проект на Закон за статута и механизмите на работа на търговските дружества, извършващи дейности по събиране на вземания по потребителски договори.

***

София.

От 9.00 ч. в Народното събрание ще се проведе пленарно заседание.

***

София.

От 12.00 ч. в зала 132 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по отбрана.

***

София.

От 14.30 ч. в зала 130 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по земеделието, храните и горите.

***

София.

От 14.30 ч. в зала 1 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по транспорт и съобщения.

***

София.

От 14.30 ч. в зала "Изток“ в сградата на парламента на пл. "Народно събрание“ 2 ще се проведе съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисия по бюджет и финанси.

***

София.

От 14.30 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

***

София.

От 14.30 ч. в зала 3 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по външна политика.

***

София.

От 15.00 ч. в зала 4 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по политиките за българите извън страната.

***

София.

От 15.00 ч. в зала 232 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията по здравеопазването.

***

София.

От 15.30 ч. в зала 242 в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I“ №1 ще се проведе заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

***

София.

От 8.30 ч. в патриаршеската катедрала "Св Александър Невски“ ще бъде отслужена архиерейска Златоустова света Литургия за богоявление, а на площада пред храма ще бъдат поръсени със светена вода знамена на Българската армия.

***

София.

От 11.00 ч. в централата на ПП АБВ ще се проведе пресконференция.

***

София.

От 11.00 ч. в сградата на НСИ ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представена предварителна оценка за броя на населението въз основа на Преброяване 2021.

***

София.

От 12.00 ч. в храм "Св. София“ ще се състои панихида за жертвите на Кървавата Коледа във Вардарска Македония през 1945 г.

***

София.

От 13.00 ч. на понтона при амфитеатъра в парк "Дружба“ в ж. к. "Дружба 1“ епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще отслужи Велик водосвет, след което ще се проведе ритуал по хвърляне на кръста в езерото.

***

София.

От 15.00 ч. в закрит басейн "Силвър сити“ на ул. "Емилиян Станев“ 2 епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще отслужи Велик водосвет с хвърляне на кръста за деца до 12-годишна възраст.

***

София.

От 18.00 до 20.00 ч. в Галерия "Credo Bonum“ ще се проведе откриване на изложбата на Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев ‚Бестиарии 2“.

***

Благоевград.

От 14.00 ч. в сградата на Областната администрация ще се състои официална церемония по встъпване в длъжност на новия областен управител Валери Сарандев.

***

Благоевград.

От 16.00 ч. в зала "22 септември“ и онлайн чрез платформата Zoom ще се проведе обществено обсъждане на предложение за поемане на дългосрочен общински дълг.

***

Бургас.

От 8.30 ч. в храм "Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде отслужена празнична Света Литургия за Богоявление.

***

Бургас.

От 9.30 ч. в Заседателната зала на ет. 1 в Областната администрация проф. Мария Нейкова ще предаде поста областен управител на Стойко Танков.

***

Бургас.

От 11.00 ч. на площад "Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведат ритуал по освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от Гарнизон - Бургас.

***

Бургас.

От 12.00 ч. на Моста в Приморския парк ще се състои ритуалът по спасяване на Светия кръст.

***

Бургас.

От 12.30 ч. пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 174 години от рождението на Христо Ботев.

***

Бургас.

От 13.30 ч. в Дружеството на художниците на ул. "Александровска“ № 22 ще бъде представена 23-та съвместна изложба "Богоявление“ на тримата Йордановци - Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.

***

Велико Търново.

От 9.00 ч. катедралния храм "Рождество Богородично“ ще бъде отслужена Света литургия, след която ще се състои тържествен водосвет, в 10.30 ч. ще потегли литийно шествие до площад "Цар Асен I", където ще се проведе церемония по благославяне на бойното знаме на НВУ "Васил Левски“, и до Владишкия мост в кв. "Асенов“. При който от 11.15 ч. ще се състои ритуал по пускане и изваждане на Христовия кръст от река Янтра.

***

Велико Търново.

От 9.30 ч. пред паметника на Христо Ботев ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 174 години от рождението на бележития възрожденец.

***

Видин.

От 10.30 ч. в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски“ кметът д-р Цветан Ценков ще присъства на литургия за Богоявление.



***

Видин.

От 17.00 ч. до елхата на пл. "Бдинци“ кметът д-р Цветан Ценков ще връчи наградите на победителите във фотоконкурса "Коледен Видин“.

***

Гоце Делчев.

От 7.00 ч. в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий“ Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Златоустова архиерейска света Литургия, от 10.45 ч. в храма ще бъде отслужен Велик водосвет, от 11.15 ч. ще започне Литийно шествие по ул. "Търговска" към река Градска, а от 11.45 ч. ще бъде хвърлен кръстът във водите на реката, ще бъдат осветени водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Граничното полицейско управление.

***

Добрич.

От 10.00 ч. пред паметника на Христо Ботев в ОУ "Христо Ботев“ ще се проведе ритуал по поднасяне на цветя по повод 174 години от рождението поета и революционер.

***

Ловеч.

От 9.00 ч. в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий“ Ловчанският митрополит Гавриил ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия, след което ще отслужи Велик водосвет от 11.00 ч. на площата пред църквата.

***

Ловеч.

От 11.30 ч. при Богоявленския мост на площад "Екзарх Йосиф I“ ще се проведе традиционното хвърляне на кръста в река Осъм.

***

Монтана.

От 9.00 ч. в храм "Св. св. Кирил и Методий“ архимандрит Антим - протосингел на Видинската митрополия, ще отслужи тържествена света литургия и Велик Йордански водосвет, а от 10.30 ч. ще се проведе литийно шествие до езерото на парк "Монтанензиум“, където от 10.45 ч. ще се състои ритуал по хвърляне на къста.

***

Пловдив.

От 9.00 ч. в зала 2 на Окръжния съд ще се проведе заседание по дело за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин.

***

Пловдив.

От 9.30 ч. в митрополитския храм "Св. вмца Марина“ Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска Златоустова света Литургия за Богоявление.

***

Пловдив.

От 12.00 ч. пред катедралния храм "Успение Богородично“ Пловдивският митрополит Николай ще освети бойните знамена на части от Българската армия, а от 12.30 ч. на река Марица ще бъде отслужен и Велик водосвет.



***

Пловдив.

От 13.15 ч. пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина ще бъде чествана 174-тата годишнина от рождението на поета и революционер.

***

Разград.

От 11.00 ч. пред паметника на Христо Ботев в Градския парк с ритуал по поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена 174-тата годишнина от рождението му.

***

Разград.

От 11.30 ч. при в язовир "Пчелина 2“ ще се проведе ритуал по хвърляне на Богоявленския кръст във водата.

***

Смолян.

От 9.00 ч. в храм "Св. Висарион Смоленски" ще бъде отслужена света Литургия, от 10.30 ч. пред църквата ще бъде извършен Богоявленски водосвет и ще бъдат осветени бойните знамена на 101-ви алпийски полк, а от 11.00 ч. ще се проведе литийно шествие до моста на р. Черна до АРЗ, където ще се състои ритуал по хвърляне на кръста.

***

Смолян/с. Момчиловци.

От 11.00 ч. при Большенската река ще се проведе ритуал по хвърляне на кръста за Богоявление.

***

Смолян.

От 12.30 ч. пред паметника на Христо Ботев на пл. "Свобода" с почетен караул и поднасяне на венци ще бъдат отбелязани 174 години от рождението на поета и революционер.

***

Стара Загора.

От 9.30 ч. в катедрален храм "Св. Николай“ Старозагорският митрополит Киприан ще оглави утреня и св. Златоустова литургия за Богоявление.

***

Стара Загора.

От 11.00 ч. пред паметника на Христо Ботев в парк "М. М. Кусев“ ще бъдат положени венци и цветя по случай 174 години от рождението на поета и революционер, а от 11.20 ч. ще премине пешеходен строй от военнослужещи с бойните знамена до комплекс "Езерото“ в парк "Йордан Капсамунов“, където от 12.00 ч. митрополит Киприан ще извърши водосвет на бойните знамена на всички формирования от Старозагорския гарнизон.

***

Стара Загора.

От 19.00 ч. в Кукления театър ще се играе танцово-кукленият спектакъл за възрастни

"Самодива“ по Ран Босилек.

***

Търговище.

От 9.00 ч. в двата православни храма в града ще бъдат отслужени тържествена света Литургия и Богоявленски водосвет.

***

Хасково.

От 9.30 ч. в малката зала на Областната администрация Катя Панева ще приеме поста областен управител от инж. Минко Ангелов.

***

Хасково.

От 11.00 ч. пред паметника на Христо Ботев ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 174 години от рождението на поета и революционер.

***

Хасково.

От 11.30 ч. на пл. "Свобода“ с тържествен водосвет ще бъдат осветени знамената на Българската армия.

***

Шумен.

От 15.00 ч. в зала 203 в сградата на Общината ще се проведе заседание на Постоянна комисия "Просвета, образование и наука“.

***

Шумен.

От 18.35 ч. в концертна зала "Проф. Венета Вичева“ ще се проведе Новогодишен концерт във виенски стил на Симфониета - Шумен.



***

Ямбол.

От 11.30 ч. пред храм "Свети Николай Чудотворец“ ще се проведе тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена, а в 11.50 ч. ще тръгне литийно шествие до моста до Минералната баня в Градския парк, където в 12.00 ч. ритуално ще бъде хвърлен Светия кръст във водите на река Тунджа.